W nocy z wtorku na środę (16/17 września 2025 r.) w godzinach 22:00 - 6:00 przeprowadzimy prace serwisowe.
W tym czasie nie będziesz mieć dostępu do aplikacji mobilnej oraz bankowości internetowej. Prace nie będą mieć wpływu na płatności kartami kredytowymi naszego banku. Sprawdź szczegóły

Zadzwoń po kredyt  71 358 22 15      |      

Chcesz kredyt? 71 358 22 15

Zaczęliśmy gotować w domach i wybraliśmy się po rowery


Z powodu ograniczeń handlowych związanych z COVID-19  znacząco wzrosła sprzedaż ratalna przez internet. W marcu z powodu przejścia szkół i wielu firm na moduł pracy zdalnej, największym powodzeniem w kanale online cieszyły się laptopy. Na przełomie kwietnia i maja wzrosła natomiast sprzedaż sprzętu kuchennego i rowerów


Funkcjonujące do 4 maja obostrzenia w handlu stacjonarnym sprawiły, że w czasie epidemii koronawirusa Polacy częściej robili zakupy na raty przez internet. Sprzedaż ratalna w kanale online na przełomie kwietnia i maja wzrosła szczególnie w przypadku rowerów – aż o 261 proc. względem analogicznego okresu poprzedniego roku.


Podczas epidemii Polacy chętnie korzystali z kredytu ratalnego finansując sprzęt kuchenny. Na przełomie kwietnia i maja w kanale online sprzedano aż o 394 proc. więcej tego typu produktów niż w ubiegłym roku. Zainteresowaniem cieszyły się szczególnie piekarniki, lodówki i ekspresy do kawy. Wzrost w tych kategoriach produktowych wyniósł kolejno 265, 288 i 233 proc. w stosunku do tego samego okresu w roku 2019.


– E-commerce skorzystał na czasowym ograniczeniu w funkcjonowaniu sklepów stacjonarnych. Odnotowaliśmy wyraźny wzrost sprzedaży ratalnej online na przełomie kwietnia i maja względem analogicznego okresu ubiegłego roku, zwłaszcza w przypadku rowerów i kuchennego AGD –  mówi Agnieszka Kociemska, zastępca dyrektora Pionu Kredytów Konsumenckich Santander Consumer Banku. – Ma to związek ze zmianą przyzwyczajeń podczas pandemii. Po wprowadzeniu zakazu korzystania z rowerów miejskich i zamknięciu siłowni, Polacy zaczęli kupować własny sprzęt, żeby bezpiecznie poruszać się po mieście, dojechać do pracy, ale także utrzymać formę. Podobnie w przypadku sprzętu kuchennego: przeniesienie się wielu firm na pracę zdalną i zmiana modelu pracy restauracji sprawiła, że zaczęliśmy częściej przygotowywać posiłki samodzielnie - dodaje.